Сервіси, які стануть у нагоді при купівлі землі

KUPYPAI
KUPYPAI

1980

08 серпня 2021

Інвестиції

За перший місяць роботи ринку землі продали 5324 га на 210 млн грн, повідомили в Міністерстві аграрної політики та продовольства. «У річному вимірі це лише 0,17% від усієї площі сільгоспземель в Україні, – зазначає експерт із земельних питань Світового банку Олег Нівʼєвський. – На вже усталених ринках зазвичай в обігу перебуває близько 1% всіх земель, а на українському ринку мало б бути 3–5%». Середня ціна за гектар – 40 000 грн, говорить голова Мінагро Роман Лещенко. Найбільше землі придбали у Полтавській, Тернопільській та Кіровоградській областях. Як писав Forbes, ринок буксує через небажання власників продавати землю, неготовність нотаріусів та неврегульовані законодавчі колізії. Заборона на купівлю землі юридичним особам та продаж не більше 100 га в одні руки до 2024 року теж не сприяють активності.

На ринку зʼявилися сервіси-посередники, які допомагають знайти вигідні умови співпраці та беруть на себе супровід земельних угод. Зазвичай засновники таких сервісів тісно повʼязані з аграрним бізнесом. Серед їхніх завдань не тільки заробіток на посередницьких послугах, а й консолідація земель через перепродаж лояльним інвесторам. Що це за сервіси, скільки коштують їх послуги та як вони планують заробляти на ринку землі?

Аграрна онлайн-платформа KupiPai

Платформу KupiPai запустила інвестиційна компанія Concorde Capital. Цей сервіс об`єднує власників паїв, інвесторів та агрохолдинги і пропонує юридичний та консалтинговий супровід угод купівлі/продажу землі «під ключ».

Сервіс забезпечує перепідписання довгострокового договору оренди інвестора з агрохолдингом. За свої послуги KupiPai бере 5% комісії від суми угоди. «З них 4% – це витрати на послуги юристів, нотаріусів, техпідтримку тощо. А наш заробіток близько 1%», – говорить директор інвестиційно-банківського департаменту Concord Capital Сергій Чуйкін. У KupiPai немає плати за річне членство. Щоб отримати доступ до бази земельних ділянок, потрібно зареєструватись на сайті.

Сервісу цікаві інвестори, що готові вкласти $50 000–200 000 за раз. KupiPai підписав договори про співробітництво з двома великими агрохолдингами (назви не розголошують), загальний земельний банк яких перевищує 800 000 га, повідомив Чуйкін. У процесі підписання ще кілька агрохолдингів, після чого платформа матиме доступ до спільного земельного банку понад 1,5 млн га.

За перший місяць закрили лише одну угоду. Приватна інвесторка, ІТ-спеціаліст Юлія Севрук, придбала ділянку розміром 3,15 га у Вінницькій області за 180 000 грн, що еквівалентно близько $2100 за гектар. «Ринок орної землі в Україні недооцінений, має перспективу до зростання, мені цікавий такий актив – коментує Севрук. – Зміни в договорі оренди з великим орендарем – непросте завдання, компанія виступила посередником і допомогла з цим та спростила процедуру угоди купівлі-продажу».

За розрахунками генерального директора Concorde Capital Ігоря Мазепи інвестиція в землю гарантує рентний дохід на рівні 7%–10% річних. Щорічне зростання ціни очікується на рівні на 15%–20% аналогічно тому, як зростала ціна у країнах ЄС після відкриття ринку землі. «Той факт, що найближчі два роки «великий капітал» не може вийти на ринок, забезпечує максимізацію дохідності для інвесторів-«першопрохідців»», – говорить Мазепа. На його думку, інвестиція в купівлю землі – більш прибуткова альтернатива інвестиціям у житлову нерухомість та банківські депозити. Мазепа розраховує зайняти близько 15% цього ринку.

Посилання на статтю